Woda demineralizowana

Woda demineralizowana

Woda demineralizowana to woda, z której usunięto składniki mineralne.

Proces usuwania minerałów z wody nazywany jest demineralizacją. Do demineralizacji można stosować różne metody, ale najbardziej powszechną jest przepuszczanie wody przez filtr membranowy, który przepuszcza tylko czystą wodę.

Odwrócona osmoza to proces wykorzystujący membranę jonowymienną do oddzielania rozpuszczonych soli i innych minerałów z roztworu poprzez zastosowanie ciśnienia, które wymusza przepuszczenie rozpuszczalnych składników przez membranę, pozostawiając za sobą cząstki stałe i zanieczyszczenia. Odwrócona osmoza może być wykorzystywana w zastosowaniach przemysłowych, takich jak przetwórstwo spożywcze i odsalanie, a także w domu do filtrowania wody wodociągowej.

Woda demineralizowana jest często używana w laboratoriach, ponieważ nie ma minerałów, które mogłyby zakłócać doświadczenia lub utleniać sprzęt. Woda demineralizowana także jest stosowana w przemyśle do chłodzenia i parzenia, a także w systemach nawadniania. Ze względu na swoje właściwości, woda zdemineralizowana jest często używana również do prania tkanin delikatnych.

Proces demineralizacji może być stosowany do każdego rodzaju wody – deszczówki, wody z kranu, a nawet wody morskiej – a w jego wyniku uzyskuje się czyste H2O. Ponieważ woda zdemineralizowana nie zawiera żadnych minerałów, często ma lekki zapach i smak (można to jednak zminimalizować, dodając minerały z powrotem do płynu).