Noże japońskie wykonane są ze stali wysokowęglowej, która jest znacznie lepsza od stali nierdzewnej stosowanej w większości noży zachodnich.
Japońscy producenci noży używają techniki zwanej „hartowaniem” do hartowania swoich ostrzy. Hartowane ostrze ma twardszą krawędź, która może być ostrzona do ostrości brzytwy.
Ostrze hartowane będzie wolniej tracić krawędź niż ostrze niehartowane, ale będzie też wymagało częstszego ostrzenia, bo szybciej się stępi.
Aby nóż mógł być uznany za „nierdzewny”, musi mieć co najmniej 12 procent chromu w swoim składzie. To dlatego wiele zachodnich noży jest wykonanych ze stali nierdzewnej; mają one wyższy procent chromu niż tradycyjna stal węglowa.
Stal węglowa stała się nieco zagubiona w nowoczesnych procesach produkcyjnych, ponieważ wymaga więcej umiejętności i wiedzy, aby zrobić niż stal nierdzewna. Stal węglowa może być również podatna na rdzewienie, jeśli nie jest odpowiednio zadbana i utrzymana.
Zobacz Japońskie noże